lördag, juli 6

Delirium - boken som jag trodde skulle vara bättreTitel: Delirium
Författare: Lauren Oliver
Översättare: Helena Ridelberg
Förlag: Bonnier Carlsen
Sidor: 465
Åldersgrupp (enligt mig): 12+ 
Handling & omdöme:
Kärleken är förbjuden, det är en hemsk och dödlig sjukdom som måste utrotas. Ungefär så är själva handlingen i Delirium, boken handlar om Lena, som precis som alla (nästan alla) är rädda för kärleken, hon längtar till sin 18 årsdag så att hon kan få behandlingen och bli botad från kärleken. Hon är inte sjuk men utan behandlingen så finns kärleken i blodet. Men Lena märker snart att alla inte är så rädda för kärleken och att inte allt som regimen har berättat stämmer… Kan det vara så att kärleken faktiskt inte är något hemskt?

Detta är en helt okej bok som alla borde läsa. I början är den ganska trög men efter hand så blir den mer spännande och man vill verkligen veta mer.
Dock känns karaktärerna ganska platta och inte särskilt trovärdiga… Allt känns ganska svart på vitt när det gäller karaktärerna, antingen är man på ett visst sätt eller motsatsen till det. 
Jag tycker om tanken på detta samhälle som har kärleken som en sjukdom och som bygger så mycket på lögner, men det jag inte förstår är hur det har kunnat bli så. Man får nästan inga bakgrundsfakta i boken vilket gör det väldigt svårt att förstå hur det har gått till när de förvandlade kärleken från något vackert till en sjukdom (för jag antar att deras värld var som vår från början och detta är en dystopisk framtid?) Allting är väldigt vridet så att man bara får veta det som karaktärer och regimen har kommit på, inte hur det egentligen var (det är ju dels bra eftersom att det är ju så alla i boken lever men man skulle kunna ha lite mer både och) Eftersom att regimen ljuger om så mycket så borde ju nämligen deras version om hur det gick till vara ganska falsk...?
Hursomhelst så är Delirium en ganska bra bok som får en att tänka till väldigt mycket, men som man hade kunnat skriva på ett bättre sätt. 


Betyg: 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar