onsdag, mars 13

Skrivklubben 1

Idag var jag första gången på skrivklubben och jag tänkte berätta lite om vad vi gjorde!
Jo först så pratade vi lite om hur vi skulle göra med skrivklubben och vi kom väl fram till att vi skulle göra olika skrivövningar och lite andra grejer.
Sen pratade en av bibliotekarierna om hur man oftast bygger upp en berättelse, och om man tänker efter så är det faktiskt så som de flesta filmer eller böcker är uppbyggda.

  • Anslag/inledning
  • presentation av karaktärer
  • fördjupning
  • klimax
  • avrundning
(avrundning är det då oftast om det ska komma fler delar i samma serie så att man vill läsa/se nästa del också)

Sen pratade hon också lite om att man måste få en bra och ganska kort inledning på sin berättelse för att folk ska vilja läsa, man ska inte börja med att karaktären vaknade på morgonen och så vidare, för det är ju faktiskt ingen som vill läsa om det, om inte nu något väldigt spännande händer, och att vissa förlag faktiskt kastar alla manus direkt om de börjar med att personen vaknar. Man kan tex pröva att stryka första meningen i inledningen eftersom att man oftast skriver för mycket.

Efter det så gjorde vi en liten skrivövning i och med detta där man skulle skriva en väldigt kort berättelse om vad som helst, där man då skulle börja med en kort inledning och sen skulle det komma ett hinder eller ett problem efter det skulle lösningen på problemet vara och till sist kom då slutet av berättelsen.
Vi pratade också om lite olika böcker som har den här indelningen och den andra bibliotekarien läste upp inledningen av två böcker som gjorde en väldigt sugen på att få reda på vad som skulle hända sen.

Vi fick faktiskt en läxa också som vi skulle prata om nästa gång, vi ska komma på en karaktär och beskriva den bra med ganska få ord, vi fick också en tidning som publicerar ungas noveller, dikter, berättelser, teckningar mm, tidningen heter ponton och publicerar saker som ungdomar från 14-21 har gjort, vi fick gamla nummer gratis.

Sen hann vi faktiskt inte göra mer eftersom att vi pratade ganska mycket kring allting och i början skulle vi ju presentera oss själva osv. nästa gång (som är om ungefär en månad) så hinner vi nog göra mer…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar